Legenden berättar om ett lejon 

och en apa som blev förälskade. 

De fick ett barn. Det blev griffonen 

med apans utseende och lejonets mod.

 

Griffonen finns i två olika hårlag och fyra färgvarianter. Den är uppdelad på tre raser.

GRIFFON BRUXELLOIS är strävhårig och röd.

GRIFFON BELGE är strävhårig och finns i färgerna svart, black & tan och svart/röd melerad.

PETIT BRABANÇON är korthårig och finns i rött, svart och black & tan.

Det är en rejäl hund i liten förpackning. Storlek ungefär som en katt. En vuxen hund följer glatt med några timmar i skogen om den är van vid det. Är du sjuk en vecka ligger den gärna under täcket med dig utan att bli odräglig. En griffon är lycklig bara den får vara med. De är mycket sociala och du ska inte tro att ni kan sprida ut er i soffan. Nej helst ska hela familjen tränga ihop sig i ett hörn och mysa med griffonen i centrum.

Från början är rasen avlad till att arbeta som stall och gårdshund. Rasen är vaktig men så fort den sett vem det är som kommer så slutar den skälla. Precis som med andra raser är det en uppfostringsfråga hur mycket det skälls. Griffonen är mycket intelligent och lättlärd när den vill. Därmed lär den in både bra och dåliga saker. Envis som synden och vill alltid ha sista ordet. Den förstår inte hur liten den är utan vill bestämma över allt och alla. Den kan, om den får som den vill, dressera sin familj.

Förr jagade den råttor. När man på 1800-talet avlat in mops och fått den kortare nosen, och också den korthåriga pälsvarianten, blev den mer sällskapshund. Numera jagar den mest med synen - grannens katt och en och annan daggmask. Men näsa har de och kan spåra.

De strävhåriga fäller inte utan trimmas två gånger per år. Det betyder att man för hand plockar bort alla hårstråna. I och med det förändras utseendet under året - ibland är den korthårigare och ibland lurvigare. Viktigt är att hålla efter hårstråna i ögonvråna och plocka bort dem så fort de växer mot ögat. Även pälsen i öronen bör hållas efter. Man kan lämna hunden till ett hundtrim och få den fin men det kostar en slant. Är man lite händig kan man själv lära sig trimma sin griffon.                       

De korthåriga fäller pälsen vår och höst men är för övrigt mycket lättskötta i pälsen.

Varje vecka bör griffonen kammas igenom och klor, ögon, tänder ses över.

Griffonen är en relativt frisk ras men vi undersöker knäna, ögonen och höfterna. Trots sin korta näsa snarkar de oftast bara om de är feta eller har noskvalster.

Sammanfattningsvis kan man säga att griffonen är en perfekt sällskapshund med mycket i sitt huvud och en underbar förpackning.

 

STANDARDEN   AVELSSPECIFIKARASSTRATEGIER  AVELSDATA   GRIFFON TIPS